Advocaat & Mediator
In 2011 ben ik beëdigd als advocaat. Ik ben aangesloten bij Senz Advocaten te Den Haag. Ik werk tevens in de Duin- en Bollenstreek, waar ik een spreekruimte heb in Lisse. Ook kom ik bij cliënten thuis, als zij bijvoorbeeld slecht ter been zijn. Voor een mediation is denkbaar dat deze bij u thuis plaatsvindt omdat u dan geen oppas voor de kinderen behoeft te regelen.
Mijn oog voor de verschillende aspecten van echtscheiding, maken mij tot een betrokken advocaat. Ik kan echter niet alles, en zal mijn cliënten eerlijk informeren als ik tegen grenzen aanloop. Eerlijkheid en transparantie zijn voor mij de sleutelwoorden voor een succesvolle procedure.
Belangrijk is verwachtingsmanagement: wat kunt u van de procedure en het resultaat verwachten? Als u weet wat komen gaat, is het soms gemakkelijker om u daarop voor te bereiden. Een deel van de gesprekken die ik met cliënten voer, gaat daarom over de mogelijke uitkomst en de wijze waarop cliënten daarmee om kunnen gaan. Ik heb tevens handige informatiebladen die algemene informatie geven over diverse onderwerpen.
Mediation
Na jaren als echtscheidingsadvocaat te hebben geopereerd, werd het tijd voor een nieuwe insteek. Het is vaak zo zonde als mensen meteen gaan procederen. Eigenlijk wint er niemand bij een proces, behalve dan de portemonnee van alle betrokken professionals. Wat is dan beter? Het is beter als ú, de eigenaar van het probleem, met de ander rond de tafel gaat zitten.
Waarom zou u dat doen?
Het hoeft natuurlijk niet. Maar wat maakt dat een rechter -die u en uw achtergrond helemaal niet kent- wél een beslissing zou nemen die bij u past? Het is best vreemd dat zoveel macht aan een volslagen vreemde wordt voorgelegd. De rechter beslist vanuit zijn of haar ervaring in soortgelijke zaken. Deze ervaring zorgt er soms ook voor dat een uitspraak 'algemeen' aanvoelt. Wij hebben bijvoorbeeld een soort standaard-omgangsregeling van één weekend per veertien dagen en een dag de andere week. Maar past dat wel bij u?
Als u met elkaar in gesprek wordt gebracht, dan kunt u samen nadenken over het conflict. En daar een oplossing voor zoeken die bij u beiden past en waar u mee dóór kunt gaan. Als een rechter niet in uw voordeel beslist, dan volgt vaak nog een procedure in hoger beroep. En eventueel cassatie. En later eventueel nóg een procedure tot wijziging van de uitspraken. Dat kost niet alleen bakken met geld, ook kost het u energie en vaak zelfs levensvreugde. Dan is het best de moeite waard om in elk geval te overwegen samen in gesprek te gaan.
De mediation start met een exploratie: waar zitten de knelpunten waar u tegenaan loopt? Speelt er één conflict, of is sprake van een samenloop van conflicten? Ook wordt gekeken naar hoe de relatie met uw conflictpartner voorheen was, en wat u beiden nodig heeft om samen tot een oplossing te komen. Dat kan zeker een aantal sessies duren; mediation is niet per sé een rechtopgaande lijn in het bereiken van een oplossing. Sommige afgesloten onderwerpen komen later weer terug. Dan is de angel er blijkbaar nog niet uit. Wat wij dan doen, is er nogmaals over praten.
Het mooie aan mediation is dat u en uw conflictpartner leidend zijn. Ik als mediator stuur niet, ik adviseer niet, ik oordeel niet. Ik luister en help u om de communicatie weer te herstellen. Want ook ík kan niet bedenken wat voor u de beste oplossing is. Dat mag u zelf bedenken. Deze vrijheid zorgt voor oplossingen in mediation, die veel draagvlak hebben. Een ouderschapsplan dat tijdens mediation wordt opgesteld, zal niet snel van tafel worden geveegd. U heeft de regie. U heeft de eindoplossing. En dat veel sneller dan een procedure.