Algemene informatie mediations
Naast de weg van een procedure, kan ook een mediation worden gestart.
Als u bij komt voor een mediation, dan gelden de volgende "regels":
- u dient bij het maken van een afspraak nog geen inhoudelijke informatie te verstrekken. Het enige dat ik van u wil weten, is of u beiden mediation wenst en welke dagen/tijden u beschikbaar bent voor mediation. Bij voorkeur ontvang ik deze informatie per e-mail, waarbij de andere partij ook in CC staat.
- Eén van de kernwaarden van mediation is namelijk transparantie, en neutraliteit van mijn zijde. Dit kan ik alleen waarborgen, als alle informatie die ik ontvang en verzend van en naar beide partijen gaat.
- Bij het in te plannen kosteloze intakegesprek, zal ik u beiden vertellen hoe mediation in zijn werk gaat. Het is een algemeen gesprek, waarbij wij nog niet de diepte in gaan. We bespreken wat ik voor u zal doen, we bespreken onder andere de kosten en heel globaal de punten waarvoor u in mediation wenst te gaan.
- Na het intakegesprek vraag ik u beiden om samen de mediationovereenkomst aan te vullen met de geschillen waarvoor u in mediation gaat. Omdat u hier al samen over nadenkt, neemt u al de regie over de problemen die er zijn. Mocht u er niet samen uitkomen, dan is dat ook een goed punt om de mediation mee te starten.
- Na het ondertekenen van de mediationovereenkomst, die ook door mij wordt ondertekend, gaan we starten met inhoudelijke sessies. Hierbij kan van alles aan de orde komen; we gaan een stuk terug naar het verleden en we bespreken de zaken waar jullie het over eens moeten worden. Het komt vaak voor dat sprake is van veel emoties en dat is heel goed. Door bij deze emoties stil te staan kunnen we samen ontdekken waar de pijnpunten zitten. Die moeten uitgesproken worden, zodat u beiden goed verder kunt na de mediation. Niet zelden zijn het onbesproken gelaten emoties die zorgen voor langdurige procedures en vechtscheidingen.
- De sessies gebruiken we om te ontdekken waar voor u beiden de beste oplossing is. Ik kan daarin wel enigszins adviseren, maar het is echt de bedoeling dat partijen samen een oplossing bedenken. En dan gaat het niet om het compromis, maar om een oplossing die voor u beiden echt haalbaar is.
- Nadat de afspraken zijn gemaakt, zal ik deze op papier zetten in de vorm van bijvoorbeeld een echtscheidingsconvenant, ouderschapsplan of vaststellingsovereenkomst. In overleg bekijken wij of de afspraken via de rechtbank bekrachtigd moeten worden.