MEDIATION
  

Algemene informatie echtscheiding

U gaat scheiden of u denkt erover te gaan scheiden. Daar komt veel bij kijken. 

Het begint met de scheidingsmelding: de ene echtgenoot vertelt aan de ander dat het huwelijk over is. Belangrijk is dat deze zogenoemde scheidingsmelding goed over komt. Het is verleidelijk om er doekjes omheen te winden, zoals: "het ligt niet aan jou, het ligt aan mij", "ik weet het gewoon even niet", et cetera. Het risico van het gebruik van dit soort teksten, is dat de andere echtgenoot het gevoel heeft dat er nog hoop op herstel of verzoening is. Dit kan de verwerking van de scheiden, met bijbehorende emoties, negatief beïnvloeden.

Tips voor de scheidingsmelding:

- Wees duidelijk en vertel de reden waar u wilt scheiden. 'Ik hou niet meer van je', 'Ik wil niet meer verder met jou, omdat ....', 'Ons huwelijk heeft geen toekomst meer, omdat...'.  Leg dus vooral uit wat de exacte reden is voor de scheiden. Als u dat niet weet, denk er dan over na voordat u dit gesprek aangaat. Uw echtgenoot heeft het recht om te weten waarom het huwelijk eindigt. Als dit onduidelijk is, dan kan dit veel onrust veroorzaken. 

Na de scheidingsmelding:

U gaat op zoek naar een advocaat of mediator om de mogelijkheden van een scheiding te bespreken. Uit ervaring weet ik, dat goedkoop voor het scheiden vaak duurkoop is. De internetscheiding lijkt op het eerste gezicht een goede deal, maar essentiële punten worden veelal niet geregeld, waardoor u later alsnog naar een advocaat of mediator moet gaan. 

U kunt een informatiegesprek blanco in gaan; u hoeft zich niet in te lezen. Het kan natuurlijk wel. Grofweg kan ik u de volgende algemene informatie over de scheiding geven.

De eerste stap in de procedure, is het opstellen van een verzoekschrift tot echtscheiding. Hierin staat dat het huwelijk duurzaam is ontwricht en dat scheiding gewenst is. U hoeft de reden voor de scheiding niet te vermelden. In dit verzoekschrift staan alle personalia, de gegevens van eventuele kinderen, en de verzoeken die aan de rechter worden gedaan.

In een echtscheidingsprocedure kunnen de volgende onderwerpen worden geregeld:

I. Afspraken rondom de kinderen zoals: welke omgangsregeling gaat er gelden? Hoeveel alimentatie moet er worden betaald? Waar gaan de kinderen wonen? 

II. Afspraken rondom de goederengemeenschap: wie krijgt het huis? Hoe wordt de inboedel verdeeld? Hoe worden bezittingen en schulden verdeeld? 

III. Partneralimentatie: is er sprake van een verzoek tot partneralimentatie? Wat is de behoefte aan alimentatie? Is het inkomen van partijen toereikend?

Een echtscheidingsprocedure richt zich dus naast de echtscheiding vaak op: kinderen, goederen en geld. 

Het is ook mogelijk alleen de echtscheiding aan te vragen en verder geen andere verzoeken te doen. Dit kan bijvoorbeeld als er geen wens tot het verdelen van de goederengemeenschap is en er geen kinderen zijn. 

Na indiening van het verzoekschrift:

Na de indiening volgt de mogelijkheid voor de andere echtgenoot om verweer te voeren. Dit hoeft lang niet altijd het geval te zijn.

Als dit verweer een zelfstandig verzoek bevat, dan is er nog gelegenheid hierop te reageren.

Na de schriftelijke rondes wordt veelal een zitting ingepland. Als in de tussentijd overeenstemming wordt bereikt door middel van een convenant, dan kan van een mondeling behandeling worden afgezien. 

De zitting is altijd spannend voor cliënten. U staat ineens voor de rechter, die over uw huwelijk gaat oordelen. Dat is geen fijn gevoel. De rechter zal echter zorgvuldig omgaan met de gedane verzoeken. De zitting is ook besloten; er zijn geen anderen aanwezig dan partijen, de advocaten, de rechter(s) en de griffier. Tijdens deze zitting wordt aan cliënten ook gevraagd hoe zij denken over bepaalde standpunten. Ook kan er nog getracht worden partijen alsnog naar de mediator te laten gaan, of er wordt geschorst zodat op de gang overlegd kan worden over een minnelijke oplossing. 

Als er kinderen bij betrokken zijn, dan kan de rechtbank de kinderen oproepen voor een kindverhoor. Dit is een gesprek tussen de rechter en het kind over de scheiding en bijvoorbeeld de gevraagde omgang. Kinderen ervaren dit vaak als positief, omdat zij dan ook hun zegje kunnen doen over de scheiding van hun ouders. Het zijn vaak de ouders die bang zijn voor de uitkomst van dit verhoor. Bespreek eventuele angsten of zorgen die u heeft met uw advocaat. 

Na de zitting volgt veelal binnen vier weken uitspraak door de rechtbank. U bespreekt daarna de wenselijkheid en mogelijkheid van een hoger beroep.