MEDIATION
  

Blogs


Terug naar overzicht

28-01-2019

De overlijdensrisicoverzekering na echtscheiding

De meesten met een koophuis weten wat het is: een overlijdensrisicoverzekering keert een som geld uit nadat de verzekerde is overleden. Vaak wordt dit afgesloten bij een hypotheek, zodat de langstlevende (een deel van) de hypotheek kan aflossen en er dus geen financiële problemen ontstaan.

Bij een echtscheiding is -zeker in deze markt- vaak sprake van verkoop van de echtelijke woning. De bijbehorende overlijdensrisicoverzekering wordt vaak stop gezet. Zonde, zeker als er sprake is van partner- en/of kinderalimentatie.
Ook al vervalt de woning, het kan alsnog een goed en veilig gevoel geven om de verzekering in stand te houden. Stel dat de ander komt te overlijden, dan volgt alsnog uitkering. Van die uitkering kan in elk geval een deel van het levensonderhoud worden betaald. Daarmee blijft een vangnet in stand. Het is wel belangrijk om de polisvoorwaarden te lezen en te zien of sprake is van de mogelijkheid deze verzekering om te zetten. Let wel op: bij een bestaande overlijdensrisicoverzekering is deze kruislings afgesloten en kan de andere partij de verzekering eenzijdig opzeggen. Dan is het vangnet weg.

In het geval dat er geen overlijdensrisicoverzekering is, dan kan deze vaak nog wel worden afgesloten op het leven van de ander. Het kan zijn dat het een beetje vreemd aanvoelt, om iemands overlijden te verzekeren. Het is echter wel belangrijk om na te denken over de financiële perikelen na de scheiding en hoe bepaalde risico’s opgevangen kunnen worden.

Indien een beperkt bedrag wordt verzekerd, dan zijn de kosten echt te overzien. Bij een verzekering van ongeveer € 100.000,00 (dat is een bedrag van iets minder dan € 700,00 per maand), zijn de kosten voor een verzekering minder dan € 10,00 per maand. Twee latte macchiato’s minder zorgt voor meer financiële zekerheid. Het internet is een goede wegwijzer voor mogelijkheden, maar de kans bestaat ook dat er teveel informatie komt. Vergelijk dus goed!

Daar komt bij, dat de uitkering uit een overlijdensrisicoverzekering mogelijk onbelast is. Partneralimentatie valt onder inkomen en daar dient inkomstenbelasting over betaald te worden. De uitkering uit een overlijdensrisicoverzekering valt niet onder het inkomen. Ook valt de uitkering niet onder de erfrechtbelasting, zodat ervan uitgegaan kan worden dat deze verzekering belastingvrij is. Let wel; bij substantiële bedragen kan er wel vermogensbelasting geheven worden in box 3.

Mocht u ook vragen ebben ten aanzien van het fiscale aspect hiervan. dan kunt u ook contact opnemen met Yolanda Richter-Witting (belastingadviseur) via 06-53127783.



Terug naar overzicht