MEDIATION
  

Blogs


Terug naar overzicht

07-02-2018

Waarom de mediator beter past bij een echtscheiding dan een advocaat

Tijdens mijn opleiding tot mediator werd veel geoefend met rollenspellen. Hoe reageert iemand op een bepaalde mededeling, welke manieren zijn er om een gesprek de juiste kant op te sturen en vooral: hoe krijg je twee partijen weer met elkaar in gesprek? Dat zijn onderwerpen die aan de beurt komen tijdens zo'n opleiding.

Bij de specialisatie tot familie-mediator, viel mij iets op. Ik constateerde dat het eigenlijk heel gek is, dat de advocaat de aangewezen persoon is om een scheiding te regelen. In mijn optiek zou een advocaat de laatste wagon aan de scheidingstrein moeten zijn, en zeker niet de eerste.

De eerste wagon zou de mediator moeten zijn. Waarom? Omdat advocaten (meestal) geen flauw benul hebben wat een partij al heeft moeten doorstaan voordat hij of zij aanklopt bij een advocaat.

Het gaat daarbij om de emoties die horen bij de scheiding. Ik heb mij bijvoorbeeld nooit gerealiseerd, dat het ontzettend veel moed en kracht kost om tegen jouw levenspartner te moeten zeggen: "ik hou niet meer van je", of "ik wil niet meer met jou verder". Die scheidingsmelding, het startpunt van elke scheiding, is tevens de allergrootste stap. Als advocaat sta je daar niet bij stil, als je een intake hebt voor het indienen van een echtscheidingsverzoek. Het hardste werk is dan vaak al verricht door de cliënt.

Waarom dan die mediator als begeleider, en niet de advocaat? Omdat in mediation wél ruimte is voor die scheidingsmelding. Spreek het nogmaals uit naar elkaar, zorg dat er begrip en acceptatie komt van deze melding. Als de scheidingsmelding niet goed aankomt, kan de andere partner nog hoop houden. Met iemand die nog hoop heeft, is het moeilijk scheiden.

Bij mediation is er ruimte voor die emoties, voor die angel die er zo diep ingestoken is door de echtgenoot die ermee wil stoppen. Er is ook ruimte om te vragen aan degene die niet meer wil: heb jij je eenzaam gevoeld tijdens het huwelijk? Hoe is het voor jou geweest? Het creëren van begrip voor elkaars gevoel, zorgt ervoor dat er minder ruzie is. En zonder ruzie scheiden, dat is toch wel de allerbeste manier om uit elkaar te gaan.

Het verbaast mij toch, dat er zulke vreemde inzichten kunnen ontstaan tijdens het volgen van een opleiding. Het blijkt maar weer dat je een leven lang kunt leren!



Terug naar overzicht