MEDIATION
  

Blogs


Terug naar overzicht

16-12-2016

Uit elkaar gaan: gaat uw testament automatisch mee?

Het komt heel vaak voor, dat mensen hun echtgenoot benoemen tot erfgenaam. Dat is ook normaal, het leven wordt immers samen gedeeld en wat daarna resteert, mag ook gedeeld worden.

Bij een echtscheiding, wordt vaak géén aandacht besteed aan een testament. Dat is ook begrijpelijk; de meeste testamenten hebben de bepaling opgenomen dat de echtgenoot niet kan erven na echtscheiding. Waarom dan toch een blog hierover? Omdat er nog een soort Twilight-zone bestaat, waar men gemakkelijk overheen kijkt. Ikzelf denk dat het testament een punt is dat heel vaak -onopzettelijk- over het hoofd wordt gezien.

Situatie 1: de echtgenoot is niet uitgesloten bij echtscheiding.

Hoewel het vaker voorkomt, dat in een testament is opgenomen dat de langstlevende echtgenoot niet kan erven indien een verzoek tot echtscheiding of ontbinding van het geregistreerde partnerschap is ingediend, is dit niet standaard. Het kan dus heel goed zo zijn, dat u met uw ex-partner in een echtscheiding verwikkeld bent waarin u elkaar misschien niet heel veel meer gunt, maar waarin u wél elkaars erfgenaam bent.

Is dit dan zo erg? Het is jammer dat wij het niet meer na kunnen vragen, maar er is mij een geval bekend waarin twee mensen elkaar het licht in de ogen gunden. Na een zware en onverzettelijke echtscheidingszitting, waarin duidelijk werd dat de gunfactor toch helemaal verdwenen was, viel de man dood neer buiten de zittingszaal. Mevrouw verkreeg toen het gehele vermogen van de man. Dát was nu net niet de bedoeling van de beste man!

Situatie 2: samenlevingscontract die bij ontbinding niet automatisch onterving inhoudt.

U heeft een samenlevingsovereenkomst. Er is geen sprake van een huwelijk of een geregistreerd partnerschap. In de samenlevingsovereenkomst bepaalt u dat sprake is van alleen een gemeenschappelijk huishouden. Tegelijk met deze overeenkomst, heeft u uw testament aangepast en elkaar als erfgenaam aangewezen.

In het testament is dus wel die bepaling opgenomen, dat bij echtscheiding of een verzoek daartoe, u niet meer van elkaar kunt erven. Het probleem is alleen, dat u dus niet bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap heeft dat ontbonden kan worden.

De kans bestaat, dan u dan bij overlijden tóch elkaars erfgenaam bent. Ook als uw relatie over is.

Hoe kan dit voorkomen worden? Heel eenvoudig: kijk uw testament na als u gaat scheiden of uit elkaar gaat. Mocht uw (aanstaande ex-)partner nog opgenomen zijn in dit testament, dan raad ik u aan een afspraak te maken met een notaris voor een update  van uw testament. Dat voorkomt in het trieste geval van een overlijden in elk geval, dat een ex-partner betrokken moet worden.



Terug naar overzicht