MEDIATION
  

Blogs


Terug naar overzicht

07-12-2016

De scheidingsmakelaar: ja of nee?

Ik krijg vaak vragen die te maken hebben met alternatieve manieren om te scheiden. Tegenwoordig wordt veel reclame gemaakt door bijvoorbeeld scheidingsmakelaars. Zij regelen dan de scheiding op gemeenschappelijk verzoek. Het idee hierachter is dat er geen ruziënde advocaten bij betrokken zijn, zodat partijen snel en doelgericht tot een scheiding kunnen komen. Uiteraard wel tegen een (soms behoorlijk) prijskaartje. Graag bespreek ik de punten om op te letten als u met een scheidingsmakelaar in zee wil gaan.

Expertise

De namen scheidingsmakelaar, scheidingsbemiddelaar, scheidingsplanner en meer van dit soort termijnen, zijn niet wettelijk beschermd. Dat houdt in, dat iedereen zichzelf zo mag noemen. Er is geen keurmerk voor. Dit is best vreemd, omdat deze mensen zich wel bezig houden met het ingrijpende scheidingsproces.

Vaak is het zo, dat zij een cursus (en soms volledige opleiding) hebben gevolgd. Zij weten dan ook heus wel wat de formaliteiten voor een echtscheiding zijn. Soms zijn het professionals die veel werken met administratieve zaken en kunnen zij het fiscale aspect goed regelen. Soms zijn het coaches, die juist het persoonlijke aspect goed oppakken. Het is niet gezegd, dat het slechte professionals zijn.

Toch is het wel raadzaam om alert te zijn op de expertise waar mee geadverteerd wordt. Als u bijvoorbeeld geen koopwoning heeft, geen grote sommen spaargeld of geen eigen onderneming, dan kunt u zich afvragen of de scheidingsplanner met een financiële achtergrond past bij uw scheiding.

Mijn advies is om goed te kijken naar de achtergrond van de scheidingsmakelaar. Vraag ook naar de ervaring, hoeveel zaken iemand met succes heeft afgerond en wat de area-of-expertise  is voor de scheidingsmakelaar.

Kosten

Het is altijd zo, dat alleen een advocaat, een advocaat-mediator of een geregistreerde mediator een echtscheidingsverzoek bij de rechtbank kan indienen. Een scheidingsplanner zonder deze papieren, zal dus veelal aanvullend nog griffierecht (actuele bedragen vindt u hier) en eventueel de kosten voor een verzoekschrift, bij u in rekening brengen. Als geadverteerd wordt met een all-in bedrag, of een laag bedrag, dan is het raadzaam rekening te houden met kosten die daar wellicht nog bovenop komen.

Ten onrechte wordt wel aangenomen dat een scheidingsmakelaar goedkoper is dan een advocaat. Laat u hierover goed informeren.

Een advocaat zal een inschatting kunnen geven van de te verwachten kosten van een echtscheiding, mét inbegrip van bijvoorbeeld griffierechten, uittrekselkosten en deurwaarderskosten.

Vraag bij de scheidingsmakelaar naar een specificatie van de aangeboden prijs, zodat u beide opties goed met elkaar kunt vergelijken.

Klachten

Een advocaat is gebonden aan gedragsregels. Deze gedragsregels zorgen ervoor, dat wij zorgvuldig omgaan met onze cliënten en de informatie die zij ons verstrekken. Ook in contacten met de wederpartij en andere betrokken professionals zijn wij gehouden aan deze regels. Wij mogen bijvoorbeeld niet zomaar de verkregen informatie gebruiken in een procedure als de advocaat van de wederpartij ons deze informatie heeft gegeven.

Voor andere professionals die zich met scheidingen bezighouden, gelden deze regels niet. Zij kunnen in beginsel doen en laten wat zij willen met de informatie die verkregen is. Ook is zorgvuldigheid misschien een streven, maar het is geen verplichting. Als u klachten heeft over de uitvoering van de werkzaamheden van de scheidingsmakelaar, dan is er geen orgaan waar u terecht kunt. Bij advocaten is altijd de Deken van de Orde van Advocaten beschikbaar om uw klacht te beoordelen - of er is een interne klachtenprocedure op het kantoor van uw advocaat. Deze mogelijkheid zorgt voor een extra impuls voor de advocaat om met zorg om te gaan met uw zaak.

Indien u te maken heeft met gevoelige informatie of eerst informatie wil over hoe dit in een scheidingszaak verwerkt wordt, dan is het dus raadzaam om te bedenken dat dit bij een advocaat onder het geheimhoudingsrecht valt.

Mijn mening over de scheidingsmakelaar

Als advocaat zie ik wel met enige regelmaat convenanten voorbij komen die door scheidingsmakelaars zijn opgesteld. Hierin zie ik vaak de achtergrond van de scheidingsmakelaar voorbij komen: de financiële man heeft vaak meer aandacht voor de afwikkeling van fiscaliteiten en de coach vaak meer voor bijvoorbeeld het ouderschapsplan. Het kan zijn dat daarna in de uitvoering toch problemen ontstaan.

Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat de vrouw in een huis woont en daar graag wil blijven wonen. Omdat mogelijk te maken, krijgt zij alle beleggingen en de spaargelden. De hypotheek dient nog wel door beiden afgelost te worden. Op de woning zit € 60.000,00 overwaarde. Als de man dan alleen een gedeelte van de inboedel krijgt en de auto van zegge € 4.000,00, dan wordt de vrouw overbedeeld. Indien niet in het convenant wordt opgenomen dat deze overbedeling plaatsvindt uit hoofde van moraal en goed fatsoen, en volgt uit de nakoming van een natuurlijke verbintenis, dan kan het zijn dat één van de echtgenoten door de Belastingdienst wordt aangeslagen vanwege een schenking. Dergelijke punten worden nogal eens over het hoofd gezien bij het opstellen van een convenant.

Op zich is het helemaal prima dat er mensen met een andere achtergrond nadenken over   de gevolgen van echtscheiding. Het veranderen van de invalshoek kan voor verrassende resultaten zorgen. Wel vind ik het belangrijk, dat mensen zich goed laten voorlichten over de bijkomstige zaken zoals geheimhouding, kosten en expertise. Daarnaast vind ik het altijd een goed idee, om een objectieve professional te laten kijken naar het convenant en de haalbaarheid daarvan. Natuurlijk kunt u hiervoor ook bij mij terecht, mail mij gerust uw convenant en voor € 75,00 geef ik u mijn beschouwing en een overzicht van zaken die eventueel beter uitgewerkt kunnen worden.







Terug naar overzicht