MEDIATION
  

Blogs


Terug naar overzicht

16-11-2016

Voorstel wijziging ouderlijk gezag

Het nieuws kwam gisteren door dat een aantal regeringspartijen willen dat vaders ook direct het ouderlijk gezag krijgen bij het erkennen van hun kind, ook al zijn zij niet gehuwd met de moeder.

Wat houdt dat nu eigenlijk in? Vaak denken ouders dat het ouderlijk gezag al automatisch wordt toegekend. Dat is alleen zo als u getrouwd bent of als u een geregistreerd partnerschap heeft. In alle andere gevallen moet de moeder toestemming aan de vader geven om de vader met het ouderlijk gezag te belasten. Soms weigert de moeder dit. Dan kan de vader een verzoek indienen bij de rechtbank, en de rechtbank verzoeken hem alsnog te belasten met het ouderlijk gezag. In bijna alle gevallen wordt dit verzoek toegekend.

De toegevoegde waarde van de wetswijziging zit hem daarin, dat het niet langer nodig zal zijn om via de rechter toestemming te vragen. De vader kan dan tegelijk het met erkennen van het kind ook vragen om het ouderlijk gezag. Het wetsvoorstel meldt namelijk dat een nieuw lid wordt toegevoegd aan artikel 253c van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek.
Dit lid zal als volgt eruit komen te zien indien het wetsvoorstel wordt aangenomen:

Gelijktijdig met de indiening van een verzoek om vervangende toestemming als bedoeld in het derde lid, kan de persoon die het kind wil erkennen het gezag verzoeken overeenkomstig artikel 253c.

Dit zal in elk geval de procedures voorkomen, maar voorkomt het ook problemen?

In de eerste plaats zal de vader ook geïnformeerd moeten worden dat hij actief om het gezag moet verzoeken. Het wordt dus niet automatisch toegekend. De vraag is dus ook, hoe het dan moet als een vader niet actief verzoekt om belasting met het ouderlijk gezag.

Verder komt het vaak voor, dat een geschil ontstaat over de uitoefening van het ouderlijk gezag. Het kind heeft bijvoorbeeld medische behandeling nodig, en de ouders verschillen over de aanpak daarvan. Als de moeder alleen het gezag heeft, bepaalt zij wat er gebeurt. Als de ouders samen het ouderlijk gezag hebben, dan moeten zij het eens zijn over de te nemen stappen. Een probleem kan dus alsnog ontstaan. Voor de oplossing van dit probleem, zal de rechtbank toch de aangewezen weg zijn om een beslissing te verkrijgen.

Mijns inziens vindt met het wetsvoorstel alleen een verschuiving van het probleem plaats. Immers, in de meeste situaties geeft de moeder gewoon toestemming en komen partijen pas bij geschillen bij de rechtbank. Of dit geschil nu is dat geen sprake is van ouderlijk gezag, of dat sprake is van een geschil in de uitvoering van dit gezag, dát maakt niet uit. Het enige dat dit wetsvoorstel wel doet, is de verschillen tussen vaders en moeders op het gebied van ouderlijk gezag, oplossen. En de gedachte hierachter is mooi en het past bij de huidige tijd.

Het kan zijn dat u vragen heeft over het ouderlijk gezag en hoe dit precies werkt. Neem gerust vrijblijvend contact met mij op met uw vraag!



Terug naar overzicht