MEDIATION
  

Blogs


Terug naar overzicht

08-11-2016

Positief scheiden

Positief scheiden - dat lijkt bijna onmogelijk. Toch kan het, maar het vraagt vooral inzet van de scheidende persoon. Als het gaat over scheiden, dan komen toch snel vervelende associaties naar boven: vechtscheiding, ruzie, hoge kosten, nare advocaten. Maar er is een methode ontwikkeld door mr. Eveline Jurry: positief scheiden. Met deze methode wordt een beroep gedaan op de cliënt, maar het is zeker te behappen en te volgen.

Wellicht denkt u erover om te gaan scheiden, of zit u in een scheidingsproces. Het is niet altijd goed om na te denken over een andere insteek van het scheidingsproces. Zeker als u zich tegengehouden voelt door angst van het onbekende (zoals de formaliteiten en alles dat bij een scheiding komt kijken), of juist het bekende: uw (ex-)echtgenoot met zijn of haar karaktertrekken. Ook als hier sprake van is, kan de methode heel goed bij u passen.

Wat is dan anders, waarom kan het met deze methode wel? Het lijkt op een open deur: maar het is vooral belangrijk dat degene die gaat scheiden zich vooral "druk" maakt om wat hij of zij zélf kan beïnvloeden. Bij het scheiden richt iemand zich vooral op de ex-partner, en deze methode draait dat om. Het gaat niet langer om de ex-partner, maar het gaat om de toekomst van de cliënt. En die kan voor een groot gedeelte door de cliënt zélf worden gemaakt!

Er zijn allerlei aspecten waar rekening mee gehouden moet worden als het gaat om positief scheiden. Een heel mooie oplossing is het oprichten van een 'winning team'. Dit team staat om de scheidende persoon heen, en het bestaat uit allerlei mensen die allemaal een bijzondere rol vervullen. Zo kan bijvoorbeeld een vriend(in) worden ingezet die ervoor zorgt dat er gelachen wordt en er plezier wordt gemaakt. Want ook al is het scheiden zwaar, emotioneel en heftig, er moet ook ruimte zijn voor positieve emoties. De advocaat komt hier vaak tijd en middelen voor tekort, maar door andere mensen te vragen als ondersteuner, kan sneller en beter tot een goed scheidingsproces worden gekomen.

De methode positief scheiden maakt gebruikt van allerlei instrumenten, die door de meeste echtscheidingsadvocaten al min of meer worden ingezet. De bundeling van deze instrumenten zorgt wel voor een echt stappenplan, waarin de scheidende mens meer ruimte krijgt om zélf actie te ondernemen. Het is een methode die meer richt op wat 'maakbaar' is. Als de blik van de cliënt wordt gericht op wat kan in de toekomst, in plaats van op wat er in het verleden is gebeurd, dan is duidelijk dat er veel meer ruimte ontstaat voor positieve emoties. En juist die emoties zorgen voor een beter beleving van het scheidingsproces.

Bent u nieuwsgierig geworden naar deze methode? Neem vandaag nog vrijblijvend contact met mij op voor een oriënterend gesprek. 



Terug naar overzicht