MEDIATION
  

Blogs


Terug naar overzicht

25-07-2016

Erkenning van een kind | Voorwaardelijke Toestemming | Misbruik: hoe werkt dit?

Als een kind op komst is, komen meteen juridische vraagstukken om de hoek kijken. Een van deze vraagstukken is erkenning. Met het erkennen van een kind, wordt in de register van de burgerlijke stand vastgelegd wie de juridische vader van een kind is. Het eerste gekke is al, dat de juridische vader niet de biologische vader hoeft te zijn. Er zijn wel een aantal voorwaarden van belang, maar het belangrijkste is dat de moeder de ander toestemming geeft tot erkenning. Zonder deze toestemming, kan het kind niet erkend worden.

Zoals de relevante wettekst van de artikelen 204 en 205 van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek luidt:

Artikel 204
 
3.De toestemming van de moeder wier kind de leeftijd van zestien jaren nog niet heeft bereikt, dan wel de toestemming van het kind van twaalf jaren of ouder, kan op verzoek van de persoon die het kind wil erkennen, door de toestemming van de rechtbank worden vervangen, tenzij dit de belangen van de moeder bij een ongestoorde verhouding met het kind schaadt of een evenwichtige sociaalpsychologische en emotionele ontwikkeling van het kind in het gedrang komt, mits deze persoon:
a. de verwekker van het kind is; of
b. de biologische vader van het kind, die niet de verwekker is en in een nauwe persoonlijke betrekking staat tot het kind.
 
En:
 
Artikel 205
1.Een verzoek tot vernietiging van de erkenning kan, op de grond dat de erkenner niet de biologische vader van het kind is, bij de rechtbank worden ingediend:
 
3.In geval van bedreiging of misbruik van omstandigheden, wordt het verzoek door de erkenner of door de moeder niet later ingediend dan een jaar nadat deze invloed heeft opgehouden te werken en, in geval van bedrog of dwaling, binnen een jaar nadat de verzoeker het bedrog of de dwaling heeft ontdekt.
 
 
Vandaag schrijf ik over de hiervoor genoemde misbruik van omstandigheden. Want hoe werkt dat dan en hoe moet dit bezien worden?
 
In de zaak met van cliënt X gaat het om het volgende. Dhr. X is vader van een schattig meisje. Helaas is de relatie met moeder rondom de geboorte gestrand. Er volgen wat ruzies over en weer, en tot erkenning komt het niet. Enige tijd later, het meisje is dan bijna anderhalf jaar oud, vraagt dhr. X via zijn advocaat of de moeder toch toestemming wil geven voor erkenning. Zo niet, dan zal hij een procedure starten om de rechtbank te vragen erkenning mogelijk te maken. In plaats van toestemming te geven aan dhr. X, geeft de moeder aan dhr. Y (haar nieuwe partner) toestemming. En zo geschiedde: de erkenning door dhr. Y is geregeld en hij is haar juridische vader.

Dhr. X laat het er niet bij zitten. In de wet is opgenomen, dat deze erkenning alleen vernietigd kan worden als moeder misbruik van haar bevoegdheid heeft gemaakt. De rechtbank overweegt dat daar sprake van is, omdat de erkenning ná de brief van de advocaat heeft plaatsgevonden. De toestemming is dan eigenlijk voorwaardelijk. Dat houdt in, dat deze toestemming aangevochten kan worden door de biologische vader van het meisje, dhr. X in dit geval. In hoger beroep oordeelt het Gerechtshof, dat dhr. X. sneller een verzoekschrift had moeten indienen. Hij krijgt toch geen gelijk.

Dhr. X gaat dan in cassatie; de Hoge Raad wordt gevraagd een oordeel te vormen over de toestemming en hoe dat dan zou moeten werken. De Hoge Raad oordeelt uiteindelijk, dat er een termijn van drie maanden geldt. Als de biologisch vader een procedure start binnen drie maanden ná die brief waarin moeder om toestemming wordt gevraagd, dan is hij op tijd. De toestemming is dus wel degelijk voorwaardelijk. De zaak wordt dan verder behandeld bij het Gerechtshof Amsterdam, waar wordt geoordeeld dat de erkenning doorgehaald moet worden. Pure winst!

Maar hoe moet een vader dit lezen, die zijn kind wil erkennen en daartoe geen ruimte heeft? Het komt vaker voor, dat moeder een ander toestemming geeft om een kind te erkennen om zo de vader te dwarsbomen.Dit is misbruik maken van de bevoegdheid die de moeder heeft. Daarom wordt nu gezegd, dat de toestemming voorwaardelijk is. Pas als de biologisch vader zich niet verzet tegen deze erkenning, kan dit definitief worden. De toestemming kan dus worden doorgehaald, de vader via een advocaat binnen drie maanden een procedure start. Dit zegt nog niets over de andere voorwaarden waaraan voldaan moet worden, zo moet de vader wel aantonen dat hij de moeder heeft gevraagd om toestemming om het kind te erkennen. In de praktijk wordt snel aan dit minimum voldaan.

Het advies blijft wel, om zo vroeg mogelijk de erkenning van een kind te regelen; het liefst voor de geboorte. Dit regelen terwijl de relatie (nog) goed is, zal nog veel beter zijn. Want ook hiervoor geldt: voorkomen is beter dan genezen!

Kijk hier voor de uitspraak van de Hoge Raad. Dit lijkt tevens een bestendige lijn te zijn, een nieuwe uitspraak is al gevolgd: hier.

Heeft u vragen? Mail mij gerust via onderstaand formulier.



 
Name (verplicht)

Email (verplicht)

Comment (verplicht)

Vastleggen
 




Terug naar overzicht